Původem jsou makadamové ořechy z Austrálie, dnes již jsou rozšířeny i v jiných oblastech, v nichž neklesá teplota vzduchu pod bod mrazu (JAR, Keňa). Plody jsou velmi chutné a výživné, používají se nejen v kuchyni, ale i v kosmetice pro výrobu hydratačních krémů či masážních olejů. Ačkoli je jejich cena jedna z nejvyšších mezi ořechy, složením patří mezi superpotraviny.
Jíst se dají jen tak samotné či ve směsi s jinými ořechy na oslavách, jiných slavnostních příležitostech či jen tak jako zdravější alternativu k brambůrkům.
Skvěle chutnají také ve zdravých cereálních snídaních. Stačí je nastrouhané či nadrcené přidat do směsi kukuřičných nebo špaldových lupínků, případně mysli či jiné směsi. Jejich chuť však nejlépe vynikne se sušených ovocem.
Jejich skvělá chuť parádně doplní také koktejly či saláty, včetně ovocných i zeleninových smoothies. Například medový salát z malé hlávky červeného salátu, bílého zelí, fenyklu, karotky, červené karotky, čekanky a makadamových ořechů zalitá zálivkou z medu, hořčice, citronové šťávy, jablečného octu, slunečnicového oleje a nasekané chilli papričky vás naprosto uchvátí.
V moučnících a dezertech má poměrně široké zastoupení. Hodí se jak do pečených, tak i nepečených moučníků, skvěle poslouží také jako jejich ozdoba. Jejich chuť skvěle vynikne například v sušenkách. Máslo se ušlehá s třtinových a vanilkovým cukrem, přidá se vejce, vanilkové aroma a vše spojíme do krémové hmoty. Poté přidáme celozrnnou špaldovou mouku smíchanou s hladkou a práškem do pečiva, osolíme a promícháme. Nakonec přimícháme na kousky nasekanou bílou čokoládu a oříšky. Klademe na plech v podobě rozplácnutých kuliček a pečeme dozlatova.
Jedna z nejvíce oblíbených pochoutek jsou ale zmrzlinové poháry, kde tato skvělá pochutina v kombinaci s ananasem, banánem, medem a šlehačkou vytvoří opravdu fantastickou a nezapomenutelnou kombinaci.